S.M.A.K. Gent

Online museumbeleving

S.M.A.K.

Online museumbeleving

Het S.M.A.K. (Stedelijk Museum voor Actuele Kunst) in Gent heeft een divers publiek: van scholieren, senioren en galerijhouders tot kunstcritici en academici. Het wil ervaren worden als een transparant en genereus open huis. Inhoudelijk profileert het S.M.A.K. zich als een artistiek laboratorium, een plek voor experiment en vernieuwing. Het museum laat vandaag zien wat morgen belangrijk kan zijn.

Ons werd gevraagd om dat zichtbaar te maken in functionaliteit, vormgeving en beleving.

Stap het museum binnen

Het design is zo zuiver mogelijk gehouden om de kunstwerken voor zich te laten spreken. De visueel sterke uitstraling van de homepage benadrukt de museumbeleving en doet je direct de lopende tentoonstellingen binnenstappen.

Waar, wanneer en hoeveel?

Naast wat er nu te zien is, is praktische informatie zoals adres, openingsuren en toegangsprijzen een toptaak van websitebezoekers. Al die praktische info is overzichtelijk gebundeld.

Atomic design principes

We’re not designing pages anymore. We’re designing systems of components.

Wireframes

Bij het opstellen van de informatie-architectuur wordt de volledige website uitgewerkt als een klikbaar prototype. Vanuit dit prototype wordt het development verder gezet.

Grasduinen in de S.M.A.K. collectie

Met meer dan 2.000 werken heeft het S.M.A.K. één van de grootste collecties hedendaagse kunst in België. Om de werken uit de museumcollectie te tonen, wordt alle data automatisch en real-time gesynchroniseerd met Adlib, het bestaande beheersysteem van het S.M.A.K.. De complete collectie is ontsloten via een intuïtief filtersysteem dat filtert op categorie, kunstenaar en/of datering.

Hoe meer vrienden, hoe meer vreugd

Bij de Vrienden v/h S.M.A.K. draait het om conversie. Hoe meer vrienden, hoe meer vreugd. De pagina legt daarom de focus op waarom een Vriend v/h S.M.A.K. worden en de verschillende formules. De Vrienden v/h S.M.A.K.-pagina is losstaand te beheren homepage met eigen nieuws en een agenda voor de vrienden.

Next step

De tijd staat niet stil als een website eenmaal live is. In de volgende fase werken we verder aan de S.M.A.K.-website als het episch centrum dat de communicatie centraliseert en aanstuurt om zo de verschillende doelgroepen aan het museum te binden en de interactie met hen aan te gaan.

 

Sterk en toegewijd team

Waarom wij gedreven en enthousiast aan de website voor het S.M.A.K. werken:

"Omdat het S.M.A.K. een Gents en internationaal symbool is, een tempel van de hedendaagse kunst. We zijn trots en fan. We zijn zelf kunstminnend en eigenzinnig. Het S.M.A.K. is meer dan een museum: Over the Edges en Track. De figuur Jan Hoet hangt er ook aan vast. Naast de Gentse Feesten is het S.M.A.K. toch waar je als Gentenaar trots op bent. Een visuele uitdaging in combinatie met data."
Glue Webdesign

Achter de schermen

Achter de S.M.A.K.-website zit het open source Content Management Systeem (CMS) Expression Engine. Gekend voor zijn gebruiksgemak voor websitebeheerders. We hebben de websitebeheerders van het S.M.A.K. bovendien begeleid en opgeleid om het CMS optimaal te gebruiken.

Glue Webdesign

MODULAIR

Expression Engine laat ons ook toe flexibel om te gaan met de door het S.M.A.K. gevraagde meertaligheid en het leggen van koppelingen met externe systemen zoals Adlib. Omdat Expression Engine modulair is opgebouwd, is uitbreiding met bestaande of op maat ontwikkelde modules mogelijk. Zo kan de website, zoals door het S.M.A.K. gewenst, makkelijk en budgetvriendelijk in de komende jaren geactualiseerd worden.

De klant aan het woord

Zo ervaren de mensen van S.M.A.K. de samenwerking met ons.

Benieuwd
naar het resultaat?

Bezoek smak.be

Let's stick together

Zin in een vrijblijvend gesprek? Nodig ons uit of kom bij ons langs.
Wij zijn graag de start van jouw online verhaal…

Glue Office
Dok Noord 4E 205 / 9000 Gent / BELGIUM

T. +32 9 336 78 08

Torfs case