Het Orpheus Instituut uit Gent is een toonaangevend Europees centrum voor artistiek onderzoek in muziek. De onderzoekers – zowel uitvoerders als componisten – vertrekken voor het onderzoek vanuit hun eigen muzikale praktijk. Hun bevindingen vertalen ze naar bruikbare kennis, inzichten en toepassingen voor hun eigen muzikale praktijk en die van andere musici wereldwijd.

Onze diensten

webdesign development Craft CMS
Orpheus title anim

Van Beethoven tot …

Om de veelheid van hun activiteiten (onderzoekscentrum, opleidingen, publicaties en evenementen) te delen met hun diverse stakeholders (gaande van een internationaal publiek van universiteiten, artistiek onderzoekers en musici tot een lokaal publiek van muziekliefhebbers) had het Orpheus Instituut in 2018 nood aan een nieuwe website. Belangrijke ingrediënten waren flexibiliteit, mobile-friendliness, een gebruiksvriendelijk CMS, een gepaste architectuur en een visuele stijl die zowel bij klassieke muziek als experimentele computermuziek past. Dat klonk als muziek in de oren van Glue!

Orpheus image big

Het resultaat is een website met zowel een sterk visuele als typografische insteek waarbij de homepage als dynamische ingang voor de volledige website dient. Onderzoekers, projecten, nieuws, events en publicaties kunnen bovendien allemaal gekoppeld worden.

www.orpheusinstituut.be

Component-based-design

Met de component-based werking van Craft CMS in combinatie met enkele handige paginatemplates werd het terug een feest om nieuwe content in te voegen en dat makkelijk in twee talen.

Orpheus screen mobile

Once you go Craft

Kort na de succesvolle lancering van de nieuwe website voor het Orpheus Instituut kwam een nieuwe vraag onze kant op: een digitaal publicatieplatform voor enerzijds een academische journal en anderzijds middellange publicaties. Beide beloofden text- en media-heavy te worden en hadden ook nood aan meerdere gebruikersgroepen met eigen rechten om de publicatieflow te volgen. Dit alles in het gebruikelijke user-friendly Craftjasje, gezien onderzoekers zelf hun publicatie moeten kunnen maken.

Glue stelde een multi-site setup voor met een storytellingaanpak, enkele specifieke contentblokken voor foto en audio, alsook een eigen visuele identiteit per site.

ECHO

Eind 2020 werd deel 1 gelanceerd: ECHO, a journal of music, thought and technology. Auteurs hebben via de modulaire opbouw een volledige blokkendoos ter beschikking om hun artikel op te stellen. Tekst kan worden afgewisseld met annoteerbare afbeeldingen, code, audio, video, een audio mixer of een image carousel. Verder zijn alle elementen van een traditioneel academisch tijdschrift aanwezig, maar dan digitaal. Het design, de laatste stap in het proces, was ook hier de kers op de taart: voldoende passend bij het onderwerp en toch neutraal genoeg om niet te veel af te leiden van de inhoud.

echo.orpheusinstituut.be
Echo audio
D

Dit platform geeft ons de kans om over artistiek onderzoek in muziek te publiceren op een hedendaagse manier. Custom development voor ons was hier noodzakelijk, gezien er in de academische wereld nog erg traditioneel naar publicaties gekeken wordt. Glue zag dit project als een uitdaging die ze duidelijk met plezier aangingen!

Jonathan Impett - onderzoeksdirecteur Orpheus Instituut
Orpheus quote5

Daag ons uit!

Je broedt op een nieuw project? Zin in een vrijblijvend gesprek? Laat ons samen rond de tafel zitten. We zijn één en al oor, en zijn graag de start van jouw digitaal verhaal…